Hallo Maurice,

 

Ik vraag me af of het wel zin voor me heeft om in de sportschool te trainen. Na 7 maanden ben ik nog geen grammetje aangekomen en is er niks veranderd of dikker geworden. Ik ben 21 jaar, heel dun en heb heel slechte genen voor de sport. Het is misschien vragen om een wonder maar kunt u me helpen om toch nog een bodybuilder te worden?

Met veel bewondering voor al uw adviezen hoop ik dat u een antwoord voor me heeft.

 

Vriendelijke groeten,

Alwin

 


Beste Alwin,

 

In iedere sport heb je wel sporters die gezegend zijn met uitstekende genen. Ze hoeven vaak niet eens echt hard te trainen om tijdens iedere wedstrijd weer uit te blinken. In de fitness en bodybuilding sport is het niet anders, sommigen lijken al te groeien door alleen maar naar de gewichten te kijken. Besef echter dat dit uitzonderlijke talenten zijn waarvan je er maar heel weinig in iedere sport kunt vinden. Het overgrote merendeel moet het doen met het zeg maar “gebrekkige” wat ze van moeder natuur hebben meegekregen. Dit bedoel ik echter zeker niet negatief Alwin. Ik wil hiermee alleen maar aangeven dat we bijna allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Er zijn heel veel mensen met zwaar overgewicht wiens ultieme droom het is om ooit eens een keer in een zwembroek over het strand te kunnen lopen. Daarnaast zijn er ook mensen die zichzelf zo dun vinden dat ze niet eens een sportschool durven te bezoeken. Een hele grote groep mensen zit daar een beetje tussenin met qua fysiek een hele lading zwakke, maar toch ook enkele sterke punten.

Je mag kritisch over jezelf zijn, maar haal jezelf niet zo naar beneden en probeer op een andere, positievere, manier naar je lichaam te kijken. Denk vanuit de mogelijkheden die jij persoonlijk hebt en ga jezelf niet met anderen vergelijken. Echt Alwin, ik ben al vele jaren met deze sport bezig en ik durf je te garanderen dat er altijd mogelijkheden zijn om jezelf te verbeteren.

Een tijdje geleden heb ik “met alle respect” een soortgelijk geval als jou meegemaakt. Een smal gebouwde sporter trok in de kleedkamer zijn shirt voor me uit en vroeg me een beetje mismoedig om advies. Toegegeven, zijn schouders, borst en armen waren dun en leken wel ongetraind. Zijn buikspieren daarentegen zagen er geweldig uit, een uitstekend ontwikkelde sixpack met echt waanzinnig scherp afgetekende blokjes. Toen ik tegen hem zei dat veel wedstrijdbodybuilders een moord zouden doen voor zo´n buik geloofde hij me niet en dacht hij zelfs dat ik hem voor de gek hield. Kennelijk was het hem, door zijn negatieve houding ten opzichte van zichzelf, nooit opgevallen dat zijn buikspieren bovengemiddeld ontwikkeld waren.

Later, in de trainingszaal, bleek dat overigens niet het enige te zijn waar hij veel aanleg voor had. Bij het optrekken aan de rekstok [Chins] kon hij zonder veel moeite 15 reps aan. Ik stimuleerde hem om dat op te bouwen naar 5 setjes van 25 herhalingen met slechts een minuutje rust tussen elk setje. Toen ik hem een maand later weer zag bleek hij daar hard aan te hebben gewerkt en trok hij zich binnen enkele minuten 125 keer op! Verder deed hij nu elke training zeker 5 setjes Rope Crunches en 5 setjes Leg Raises. In de kleedkamer liet hij me daarna zien hoe zijn buikspieren nog beter waren geworden en hoe er in combinatie met zijn vooruit gegane latissimus dorsi spieren een echte V shape begon te ontstaan. Het enthousiasme en plezier straalde echt van zijn gezicht! In de daarop volgende maanden zag ik hem echt serieus trainen en kon ik hem stapje voor stapje vooruit zien gaan en forser zien worden. Het besef dat hij spieren had die ondanks zijn dunne lichaamsbouw goed reageerde had hem zoveel zelfvertrouwen gegeven dat hij nu in plaats van te twijfelen alles uit iedere training haalde.

Geloof in jezelf en in je eigen mogelijkheden Alwin. Stoppen met trainen omdat je denkt dat je er geen talent voor hebt is echt doodzonde. Je bent nog hartstikke jong en je bent nog volop in ontwikkeling. Geef het een kans, hou vol en haal elke dag het beste uit jezelf.

Als je de beste Alwin bent die je kunt zijn heb je het super goed gedaan!


Succes,

Maurice