Beste Maurice,

 

Door mijn studie moet ik af en toe een training laten schieten. In hoeverre beïnvloed dat de ontwikkeling van mijn spieren? Ik ben 20 jaar, 1.81 meter lang en weeg 77 kilo. Graag zou ik dit naar 85 kilo willen brengen.

 

Bedankt voor een reactie,

André

 


Beste André,

 

Af en toe een training laten schieten hoeft geen problemen voor je spierontwikkeling op te leveren, mits het niets te maken heeft met luiheid of een gebrek aan motivatie. Je studeert en als je bijvoorbeeld iets moet voorbereiden dat met je studie te maken heeft en er daardoor geen tijd overblijft om te trainen, moet je je daar geen zorgen over maken. De studie is natuurlijk altijd belangrijker. Zodra je weer wat meer tijd hebt zul je super gemotiveerd naar de sportschool gaan om daar keihard te trainen.

Je kunt je veel beter concentreren op de oefeningen als je je studie onder controle hebt en je jezelf niet al teveel zorgen over je toekomst hoeft te maken. Een gebrek aan concentratie tijdens het trainen is juist vaak hetgeen dat een vooruitgang van spierontwikkeling in de weg staat. Als je traint moet je proberen iedere set en iedere rep te laten tellen en dat kan niet als je voortdurend met je gedachten afdwaalt naar iets dat je op dat moment eigenlijk voor je studie zou moeten doen.

Combineer je training en je studie dus op een verstandige manier. Train als het kan en geef dan alles wat je hebt. Kan het door tijdgebrek even niet gun je spieren dan wat rust en zie het als een herstelperiode waarin je groeit en waarin je dus zwaarder word. Je bent nog jong, geef jezelf de tijd om naar die gewenste 85 kilo toe te groeien. Door goed op je voeding te letten, goed te rusten en zo hard mogelijk te trainen als je daarvoor de mogelijkheid hebt gaat het je zeker lukken.

Veel succes,

Maurice